0 HOME >>   Bijzondere bomen >   Gedraaide bomen 
beuk met getordeerde stam 0 Gedraaide bomen
Sommige bomen hebben een gedraaide stam, hoe komt dat?
Deze draaing in een stam wordt meestal een torsie genoemd. Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom bomen een torsie (kunnen) hebben.

1. Een boomsoort heeft van nature een getordeerde stam. Dit geldt bijvoorbeeld voor de tamme kastanje.

2. Een boom staat op een ge-exponeerde plaats bij een hoog gebouw, waar veel wind uit verschillende richtingen voorbij komt. De stam gaat dan zodanig torderen dat de kracht van de wind beter afgebogen wordt, zodat de boom niet de volle kracht van alle kanten te verwerken krijgt. Dit komt wel eens voor bij grote bomen naast oude kerken.

3. Bomen staan op een energiebaan van het aardmagnetisch net. De belangrijkste energiebanen hiervan zijn die van noord naar zuid over de polen van de aarde lopen en loodrecht daarop van west naar oost, het zogenaamde Groot Othogonaal Net (GON) en de energiebanen die uit het noordwesten en zuidwesten komen, het zogenaamde Groot Diagonaal Net (GDN). Omdat bomen zich niet kunnen verplaatsen ondergaan ze continu deze energie. Deze bomen gaan torderen om deze energie zodanig te geleiden dat ze er geen last van hebben.
Getordeerde AppelboomAls er in een bomenlaan of een groep bomen één boom tussen staat die een torsie heeft, staat deze boom meestal op één van de bovengenoemde energiebanen. De beuk op de foto met een torsie in de stam staat op een baan van het Groot Diagonaal Net en de appelboom met een torsie in de stam staat op een baan van het Groot Orthogonaal Net. De torsie in de beukenstam loopt van linksonder naar rechtsboven en die in de appelboom is tegengesteld en loopt van rechtsonder naar linksboven. Dit komt omdat beuken lunarbomen zijn en appelbomen solarbomen. In het boek ´De kracht van bomen´ wordt het voorkomen van boom- en stam-torsies verder uitgewerkt.

0