0 HOME >>    Bijzondere bomen >   Bomen met een verhaal  
0
Bomen met een verhaal
De aarde is gelukkig nog steeds ook bevolkt door oeroude bomen. Dit zijn bomen die oud hebben kunnen worden, vele honderden en soms duizenden jaren. Een boom kan alleen maar zo oud worden als hij ergens ‘vergeten’ is of als hij op een bijzondere plek staat. Dit kan een heilige plek zijn, een plek waar iets bijzonders gebeurd is of een belangrijke markering. In Nederland lukt het niet om bomen zo lang over het hoofd te zien of zo lang op een bijzondere plek in stand te houden. In andere landen wel. Hieronder een paar bijzondere, oude bomen, die je zonder veel moeite in Zuid Engeland tegen kunt komen. Er zijn er nog veel meer. Als je een beetje je best doet, vind je ze ook. For the imagination and as appetizer.

Lindes
Als eerste de oudste boom van Nederland: de Hollandse Linde in Sambeek(Boxmeer), ongeveer 450 jaar oud. Dan enkele, ongeveer even oude lindes in de bloei van hun leven in een Engels park bij Midhurst.

linde Sambeek
lindes Midhurst UK

Lindenkring Varsseveld. Een majestueuze kring van 6 volwassen lindebomen, die als één boomgroep oprijst in het landschap

lindes Varsseveld


Eiken.
Een hakhouteik uit Bergen NH, iets meer dan 150 jaar oud. Een prachtig uitgegroeide zomereik in Nonington UK van ca. 850 jaar oud, de zogenaamde Fredville oak. Een bijna 1000 jaar oude hakhoutstoof van wintereik in Opglabbeek (België). En tot slot een meer dan 2000 jaar oude wintereik, een zogenaamde 3e generatie boom, die zo oud is dat hij een knotwilgbouw heeft gekregen, bij hetzelfde Engelse park in Midhurst. Hij is zo dik en hol, dat er makkelijk 10 personen in kunnen zitten.

Hakhoutstoof nabij Bergen
Zomereik Nontington UK
Hakhoutstoof winntereik Opglabbeek (Belgie)
Wintereik Midhurst


Taxusbomen
Oude taxusbomen zijn er in Nederland niet, in Engeland velen. Hier een paar mooie exemplaren. Als eerste een ongeveer 2000 jaar oude prachtige taxus bij de kerk in Ulcombe (Kent). Dan een nog oudere, meer dan 2500 jaar, indrukwekkende taxus bij de kerk in Tandridge (Surrey). En tot slot een van de oudst bekende taxussen van Engeland, de taxus bij Crowhurst (Surrey), met deurtje in de stam, die ca. 4000 jaar oud moet zijn (zie certificaat)

Taxus Ulcombe UK
Taxus Tandridge UK
Taxus Crowhurst
Taxus Crowhurst

0